Een Blowertest voor EPB. Wat zijn de voordelen?

U zit goed bij Thermodetect uit Beervelde als u een blowertest, ook wel blowerdoortest genoemd, wilt laten uitvoeren. De luchtdichtheid van de gebouwschil heeft een grote invloed op de berekening van het E-peil in het EPB. Door het uitvoeren van een “blowerdoortest voor EPB” kunt u een verbetering van zelfs meer dan 10 E-punten behalen (ten opzichte van de waarde bij ontstentenis). Om een goede luchtdichtheid van uw woning in rekening te kunnen brengen, moet het bewijs van de luchtdichtheid geleverd worden met behulp van een blowerdoortest. Wilt u weten wat de voordelen zijn van een blowerdoormeting? Lees dan snel verder!

EPB luchtdichtheidsmeting voor blowerdoor

Een blowertest laten uitvoeren is uiterst interessant

Het is dus zeker interessant om een blowerdoormeting uit te voeren als:

– Het gebouw zonder blowerdoortest boven de maximale E-peil grens komt.

  • Door het invoeren van de betere (gemeten) waarde in de EPB-berekening zakt het E-peil.
  • Als het E-peil hierdoor onder de maximumgrens zakt, wordt een (soms hoge) boete vermeden.

– Het gebouw door het uitvoeren van de blowerdoortest met een betere luchtdichtheidswaarde op of onder de subsidiegrens uitkomt.

  • U kunt dan aanspraak maken op subsidies en/of korting krijgen op uw onroerende voorheffing.

Er zijn dus meerdere situaties waarin het verstandig is om ons ervaren team in te schakelen voor het uitvoeren van een blowerdoortest. Wij beschikken over jarenlange ervaring en voeren deze blowertest dus met de grootste precisie uit.

Een blowerdoormeting biedt verschillende voordelen

Als u een blowerdoormeting laat uitvoeren, weet u meteen hoe het zit met de luchtdichtheid van uw pand. Een betere luchtdichtheid van het gebouw zorgt – naast een beter resultaat in het EPB – tevens voor:

  • een beter geluidsisolatie

  • Een beter binnenklimaat

  • Minder uitdroging van binnenlucht

  • Een lager energieverbruik voor verwarming

Wacht dus niet langer en schakel ons bedrijf dat gespecialiseerd is in blowerdoor, zo snel mogelijk in voor het uitvoeren van een blowerdoortest. Na de blowerdoormeting ontvangt u van ons een compleet verslag met de resultaten van de blowertest.

Wat zijn de voorwaarden voor een blowerdoortest voor EPB?

Blowerdoormetingen dienen, in heel België, overeenkomstig de NBN EN 13829:2001 uitgevoerd te worden. De norm NBN EN 13829:2001 laat echter nog verschillende varianten toe, en is ook niet op alle vlakken eenduidig. De drie gewesten van België hebben daarom gezamenlijk een aantal aanvullende specificaties vastgelegd die gerespecteerd moeten worden opdat een luchtdichtheidsmeting in het kader van een EPB-aangifte erkend zou kunnen worden. Thermodetect uit Beervelde is erkend voor het uitvoeren van luchtdichtheidsmetingen in de drie gewesten. U schakelt ons dus met een gerust hart in als u een blowertest wilt laten uitvoeren.

Vanaf 1 januari 2015 mogen, voor EPB in Vlaanderen, enkel nog luchtdichtheidsmetingen worden gebruikt die werden uitgevoerd conform STS-P 71-3 ‘Luchtdichtheid van gebouwen – luchtdichtheidsmeting’. Dat houdt onder andere in dat de meting enkel mag worden uitgevoerd door luchtdichtheidsmeters die erkend zijn door een kwaliteitskader.  Om erkend te kunnen worden, moeten de uitvoerders van dergelijke luchtdichtheidsmetingen ingeschreven zijn, over de nodige theoretische en praktische kennis beschikken én een minimale ervaring kunnen aantonen. Thermodetect is erkend voor het uitvoeren van luchtdichtheidsmetingen volgens STS-P 71-3.

Als u een blowerdoormeting wilt laten meerekenen in uw EPB-aangifte, is het belangrijk dat deze beschikt over een conformiteitsverklaring. Dit is een attest dat verklaart dat de meting volgens de STS-P 71-3 gebeurd is. Deze verklaring bevat een identificatiecode die ingevuld kan worden in de EPB-software. Wij kunnen deze conformiteitsverklaringen voor u aanvragen.

Laat zo snel mogelijk een blowerdoortest uitvoeren

U heeft er dus alle voordeel bij om een blowerdoortest te laten uitvoeren. Wij controleren zo de luchtdichtheid en indien nodig kunt u de opgespoorde lekken bijwerken die tijdens de blowertest aan het licht kwamen. Een blowerdoor levert u immers een effectieve energiebesparing op. Wilt u een afspraak maken voor een blowerdoortest? Neem dan gerust contact met ons op. U bereikt ons telefonisch via 09 236 53 06, stuurt een e-mail naar info@thermodetect.be of u vult het contactformulier in. Wij komen dan zo snel mogelijk bij u langs voor het uitvoeren van een blowerdoortest.

U heeft er dus alle voordeel bij een blowerdoortest te laten uitvoeren. Wij controleren zo de luchtdichtheid en indien nodig kan u de opgespoorde lekken bijwerken. Het levert u immers een effectieve energiebesparing op.

Wenst u ook een blowerdoortest voor EPB? Contacteer ons